Budite informirani, čitajte

ćete primati besplatno na svoju e-mail adresu, ako zatražite na vjesnik@rozp.hr
Plus hosting - banner

Prejedanje je poremećaj ishrane koji odlikuju epizode velikog unosa hrane tokom obroka i to u količinama u kojima druge osobe nisu u stanju pojesti u tako kratkom vremenskom periodu. U praksi se sve više potvrđuje da najčešći poremećaj ishrane nije anoreksija ili bulimija, već prejedanje.

Prejedanje je drugačije od primjerice hrane koja nam je trenutačno otvorila apetit. Ljudi s problemom prejedanja redovito jedu više nego što im je tijelu potrebno. Krivac je tu i osjetilo njuha koje reagira na mirise hrane, koje je poznato kao „uvjetni refleks“, naime na opojni miris hrane u organizmu se javlja osjećaj gladi, slina se pojačano luči, a želudac se sprema za pojačanu probavu, pojačano lučeći probavne sokove.

Ljudima sklonim prejedanju taj problem se javlja kao ovisnost o alkoholu ili opijatima, a ako je sav taj problem u kombinaciji sa stresom, onda tim ljudima prijete ozbiljni zdravstveni poremećaji. Osjećaj neugode poslije jela, tromosti, težine u želucu, žgaravice samo su neki znakovi prejedanja, koje šalje kao signale upozorenja ljudski organizam. Često su podloga takvom stanju emocije, jer „prejedači“ izlaz iz odbačenosti, nedostatka ljubavi, izrugivanja, trauma, stresa, nalazi u hrani. Međutim u većini slučajeva nezdrave prehrambene navike prejedanja započinju još u djetinjstvu. Ubrzani način života, nedostatak vremena, zaokupljenost „svojim problemima“ najčešće rezultiraju fast food prehranom ili pak „5 minuta vremena za ručak“ . Pun želudac smiruje, opušta, zamjenjuje nedostatnu roditeljsku ljubav, a drugi načini opuštanja i rješavanja stresa se zanemaruju.

Poremećaj prejedanja je, baš kao i bulimija, tajna bolest koja se manifestira unutar četiri zida, pa katkad prođu godine prije nego što obitelj primijeti iskrivljene prehrambene navike oboljelog. Kod klasičnog prejedanja logično dolazi do gomilanja kilograma, jer izostaje "ritualno" čišćenje specifično za bulimiju. Dugoročno gledano, ako osoba učestalo konzumira velike količine visokokalorične hrane, naštetit će vlastitom organizmu. Kao posljedice kompulzivnog prejedanja možemo navesti dijabetes, povišen krvni tlak, visok kolesterol, kardiovaskularne bolesti, itd.

Nutricionisti tvrde da svemu tome možemo suprotstaviti odabirom „prave hrane“, posebice jer hrana utiče na našu mentalnu, emocionalnu i fizičku

Slijedeći nastavak: O hrani

Žalbe inspektoratu


e-mail: prigovori@t.ht.hr

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information