Pitamo li se koji se sve štetni aditivi kriju u proizvodima koje najviše konzumiramo? Upoznajmo se sa podacima na etiketama stotinjak prehrambenih proizvoda koji se najviše kupuju u Hrvatskoj.
Obavijestili smo javnost o limunu i drugom voću sa imazalilom i doživjeli javni linč od „stručnjaka“ i lobista trgovaca kojima je normalno da se trujemo, jer to radimo već godinama. No pogledajmo hrvatsku potrošačku košaricu.
Salame, tj. trajne i polutrajne kobasice, hrenovke, gotove pizze, toast sirevi, suhomesnati proizvodi - sve su to artikli koji se najčešće nalaze na našim stolovima. U posljednje vrijeme “amerikanizacija” kuhinje se najviše vidi po tome što kupujemo gotove pizze, ubacimo je u mikrovalnu i večera za cijelu obitelj je spremna.
Takve pizze vrlo često sadrže konzervans natrijev nitrit koji je, prema Savjetovalištu za E-brojeve, označen crvenom bojom, znači to je aditiv koji bi trebali naveliko zaobilaziti. Također sadrže i difosfate, a za njih piše: “U velikim koncentracijama mogu ometati resorpciju kalcija, magnezija i željeza u organizmu, pa unos velikih količina (više od 1,5 do 2,5 g na dan) može dovesti do smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu. Često konzumiranje nije preporučljivo”.
Može se naći i pizza ‘začinjena’ i aromom dima, a tu je i popularna kocka za juhu koja sadrži glutaminsku kiselinu, a o njoj piše: “Prirodni pojačivač okusa i zamjena za sol (vidi E621 – E625). Moguće je da uzrokuje alergijske i pseudoalergijske reakcije. Smije se dodavati mnogim namirnicama jer se zasad smatra bezopasnom. Mogući utjecaj glutaminske kiseline i/ili njezinih soli u obliku prehrambenih aditiva na nastanak određenih bolesti još nije istražen do kraja, a znanstvena je javnost podijeljena u mišljenju oko sigurnosti uporabe ovih aditiva. Izbjegavati!”.
Ako pročitamo deklaraciju na kocki za juhu onda ćemo pročitati: “sadrži i dinatrijev inozinat i dinatrijev guanilat”. Vjerovali ili ne, takva kocka za juhu od povrća sadrži samo 0,8 posto mrkve, 0,7 posto celera i 0,5 posto poriluka! Dakle, 98 posto sastojaka su arome, konzervansi, pojačivači okusa, stabilizitarori, zgušnjivači...itd.
Čak i šunke “visoke kvalitete” sadrže samo 50 posto svinjskog mesa, ostalo je voda, škrob, biljna vlakna, maltodekstrin i naravno aditivi: E407, aroma mesa, E450, E451, E316, E621, E250.
Za E407 piše: „Istraživanja na eksperimentalnim životinjama pokazala su da razgradni produkti karagenana, koji nastaju pod utjecajem visoke temperature i kiselina, izazivaju ulceracije gastrointestinalnoga trakta te da mogu dovesti do kancerogenih promjena ili uzrokovati nastajanje Chronove bolesti.”
Za E450 piše: “treba ga izbjegavati jer može dovesti do “smanjenja koštane mase, osteoporoze i do taloženja kalcija u organizmu”.
Više o toj „zdravoj hrani“ piše Slobodna Dalmacija, a mi, udruge za zaštitu potrošača, shvatili smo da je naša strateška zadaća, posebno ove godine kada Svjetski dan prava potrošača obilježavamo na temu „Potrošači imaju pravo na zdravu hranu“, informirati i educirati potrošače da čitaju deklaracije i da traže od trgovaca da im pojasne što to piše na deklaraciji. Jer ako trgovac ne zna što prodaje, on to ne smije prodavati !
Ž.T.