RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske

Poštovana gospodo,
očigledno na hrvatskom tržištu ima sve više problema, te prestaju djelovati zakoni tržišta, a na djelu je sve više monopolistička samovolja velikih trgovačkih lanaca u čijoj sjeni i male trgovine pokušavaju uhvatiti svoj dio kolača.

Između cijene koji imaju proizvođači i cijene robe u maloprodaji, ojačala je „klasa mešetara“ usko povezana s uvoznim lobijem, koji stvaraju umjetne „nestašice“ kako bi se podigla cijena proizvoda. Jasno se vidi da je cijeli business već sofisticiran do te mjere da se unaprijed preko medija najavljuje povećanje cijena pojedinih proizvoda, da bi se u slijedećim danima to povećanje zaista i pojavilo u trgovinama.

Najočitiji primjer je trenutno poskupljenje mladog krumpira i to u dijelu godine kada ga ima najviše. Prije nekoliko dana preko medija je najavljeno da će cijena krumpira ove godine dostići cijenu od 5 €/kg i već slijedećeg dana su trgovine počele dizati cijene, što nedvojbeno dokazuje da nisu nabavili krumpir po „novoj cijeni“ već onaj koji su nabavili jeftino, sada iz skladišta prodaju nesrazmjerno skupo. Ista priča je bila i prošle godine s suncokretovim uljem.

Cijena krumpira je dostigla razinu od 3 €/kg, te tu prehrambenu namirnicu učinila teško dostupnom, posebno umirovljenicima. Krumpir je odigrao važnu ulogu u povijesti čovječanstva, više nego jednom je spašavao ljude od gladi, te je nepojmljivo da krumpir postane generator gladi.

Obzirom da dolazimo s najsjevernijeg dijela Hrvatske – poznatog po proizvodnji krumpira ne možemo šutke prijeći preko ovakvog zavaravanja potrošača. Trgovci pravdaju povećanje cijene time što je ove godine podbacila proizvodnja krumpira u Belici (Međimurska županija), a činjenica je da „Beličkog krumpira“ nema u trgovinama u Hrvatskoj, jer su ga izbacili mešetari i uvozni lobi, uvozom jeftinog krumpira sumnjive kvalitete iz Egipta i drugih država van Europske unije. To je još jedan razlog zašto nema osnove da krumpir bude skuplji od 1 €/kg, jer je i to poskupljenje od 100% u odnosu na prošlu godinu.

Nije zanemarivo ni to što takvo nerazumno dizanje cijene krumpira generira inflaciju kroz poskupljenje svih proizvoda koji kao sirovinu koriste krumpir.

Pozivamo Vladu RH da ograniči cijenu krumpira, jer očigledno je nužna intervencija države da ne dođe do kritičnog nezadovoljstva potrošača koje bi iniciralo organizirani bojkot kupovine krumpira.


Direktorica
Gordana Lukić

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates