RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Proveden nadzor provedbe projekta „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH“

U četvrtak 18.05.2023. godine na terenu i u sjedištu udruge proveden je nadzor provedbe projekta „Tajni kupac“ od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Nadzor su provodile gospođa Mirela Skočić, voditeljica Službe za zaštitu potrošača i gospođa Dubravka Radanović, viša stručna savjetnica.

Od strane Udruge prisutna je bila voditeljica projekta i odgovorna osoba u udruzi, Gordana Lukić te jedan izvoditelj koji je pokazao na terenu kako popisivanje izgleda. Posjetili su jedan trgovački lanac i jednu ugostiteljsku djelatnost te nakon toga nadzor nastavili u sjedištu udruge, vršeći uvid u ukupnu dokumentaciju projekta. Nakon gotovo deset mjeseci provedbe projekta nepravilnosti nisu utvrđene, projekt se provodi sukladno planiranim aktivnosti. Početne poteškoće poput sprečavanja izvoditelja da popišu cijene su ubrzo otklonjene a na učestali problem nedostatka pojedinih artikala koje popisujemo, ne možemo utjecati.

Podsjetimo se, savez ROZP provodi projekt na području četiri županije, Varaždinska županija, Sisačko moslavačka županija, Požeško slavonska županija i Karlovačka županija na ukupno 26 prodajnih mjesta i 17 uslužnih mjesta. Nadzire se 78 roba (artikala) i 32 usluge koje su određene od strane Ministarstva.

Naš tim sastoji se od šest izvoditelja i vanjskog suradnika koji se brine o postavljanju sadržaja na web stranicu www.euro.rozp.hr . Izvoditelji obavljaju terenski rad kroz sljedeće aktivnosti: praćenje kretanja cijena roba i usluga, praćenje dvojnog iskazivanja cijena, praćenje ispravnog preračunavanja i zaokruživanja cijena i praćenje poštivanja etičkog kodeksa. Osim što mi pratimo poštivanje načela etičkog kodeksa to može učiniti i svaki potrošač putem predaje pohvale/pritužbe u aplikaciji Etički kodeks.

Obrađeni prikupljeni podaci o cijenama roba i usluga te pripadajuća izvješća objavljuju se na stranici www.euro.rozp.hr a za potrebe projekta otvoren je info telefon 095/536 98 02 koji je u funkciji ponedjeljkom, srijedom, petkom od 09,00 12,00, utorkom i četvrtkom od 14,00 17,00 te svake prve subote u mjesecu od 09,00 11,00 kroz cijelo razdoblje trajanja projekta završno sa 31.12.2023. godine.


Direktorica/voditeljica projekta
Gordana Lukić

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates