RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Zajedno protiv napuhane inflacije – 2.dio

U svibnju ove godine pozvali smo trgovce i potrošače na zajedničku borbu protiv napuhane inflacije i bezrazložnog dizanja cijena.

Potaknuti objavama u medijima kako su neki trgovački lanci poput Kauflanda i Konzuma povukli iz prodaje proizvode ili zamrznuli cijene nekih proizvoda, možemo reći da je naš poziv prepoznat, te se nadamo da će spomenuti trgovci biti drugima primjer i tako pokazati da su potrošači regulatori tržišta jer bez potrošača tržište ne postoji, a potrošači će sve manje kupovati ukoliko cijene odu u nebo.

Tako se može primijetiti da na policama trgovačkog lanca Kaufland (za sad samo u nekim poslovnicama) više nije moguće kupiti određene Jacobs proizvode. Razlog tome je povećanje nabavne cijene koje Kaufland nije htio prihvatiti kako ne bi morao podizati cijenu proizvoda za potrošača. Konzum je krajem rujna objavio da zaključava cijene za više 100 proizvoda iz cijelog niza kategorija koji nisu obuhvaćeni Vladinom odlukom i izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda.

Proizvodi čije će cijene biti zaključane su iz kategorija voća i povrća, svježeg mesa i ribe, mliječnih i pekarskih proizvoda, smrznutih proizvoda, delikatesa, konzervirane hrane, pića, higijenskih proizvoda za djecu i odrasle, sredstava za čišćenje i drugih. U njihovim trgovinama potražite znak lokota koji označava proizvod kojem je cijena zamrznuta. Podsjećamo i na proizvode kojima je i Vlada zamrznula cijenu, to su: suncokretovo ulje, mlijeko 2,8% masnoće, bijeli šećer, brašno oštro tip 400 i glatko tip 550, svinjska lopatica bez kostiju, svinjski vrat s kostima, svinjsko mljeveno meso i svježe cijelo pile.

Stoga još jednom pozivamo sve trgovce da po uzoru na Kaufland i Konzum pokažu da su potrošači regulatori tržišta i da se to mora poštivati. U suprotnom (ako trgovci prihvate povećanje nabavnih cijena i podignu cijenu proizvoda na policama) skladišta će ostati zatrpana neprodanom robom a to će dovesti do velikih gubitaka i bacanja neprodane hrane što nikom neće biti od koristi.

Pozivamo potrošače da planiraju svoju kupnju unaprijed, da prođu po više različitih trgovačkih lanaca i odaberu proizvode po realnim cijenama tako dajući do znanja da odbijaju kupovati proizvode kojima je cijena bezrazložno podignuta.

Direktorica
Gordana Lukić

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates