RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Zaštita kolektivnih interesa i prava potrošača

Zakon o zaštiti potrošača (NN 19/22) omogućava ovlaštenim tijelima i osobama pokretanje tužbe za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača.

Vlada Republike Hrvatske je Odlukom o određivanju tijela i osoba ovlaštenih za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača (NN 107/22) pored ostalih tijela dodijelila ovlast za pokretanje postupka pred trgovačkim sudom za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošač između ostalih i Razvojnoj organizaciji zaštite potrošača.

Osim ovlasti za pokretanje postupka pred trgovačkim sudom RH Odlukom je Razvojnoj organizaciji dodijeljena i ovlast za pokretanje postupka za zaštitu kolektivnih interesa i prava potrošača pred nadležnim tijelom pojedine države članice Europske unije.

Razvojna organizacija zaštite potrošača je kapacitirana da može vrlo uspješno voditi sve postupke za zaštitu kolektivnih interesa potrošača, te će u slučaju potrebe iskoristiti dodijeljenu ovlast i povjerenje.

Razvojna organizacija će štiti i zaštiti kolektivne interese hrvatskih potrošača kako pred trgovačkim sudom RH, tako i pred nadležnim tijelima pojedinih država članica EU.


Direktorica
Gordana Lukić

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates