RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Zaštita potrošača je posebno područje organizacija civilnog društva

Vlada RH na svojoj 156. sjednici održanoj 15. svibnja 2014. usvojila je Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2013. godini. Organizacija „ROZP“ je od izbora za sastav Savjeta prošle godine čvrsto zagovarala pri Savjetu i Vladinom uredu za udruge da se zaštita potrošača izdvoji iz područja zaštita ljudskih prava kao posebno područje djelovanja, jer je zaštita potrošača viša razina zaštite ljudskih prava koja se odnosi ne samo na odnos trgovac-potrošač, nego pokriva sva područja ljudskog (potrošačkog) bivstvovanja.

Svi građani, turisti, posjetitelji i prolaznici u Hrvatskoj su potrošači i pripadnici zaštićenih potrošača Europske unije. Od početka zagovaranja naišli smo na veliko razumijevanje u Vladinom uredu za udruge i Savjetu za razvoj civilnoga društva, te se odmah pristupilo iznalaženju rješenja.

Rezultati suradnje i zagovaranja polučili su da je na 4. sjednici Savjeta održanoj 12. veljače 2014. predloženo pokretanje postupka za dopunu Odluke o osnivanju Savjetu za razvoj civilnoga društva (Narodne novine, br. 140/2009 i 42/2012) radi povećanja broja članova/zamjenika članova za dva, i to iz reda predstavnika Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i predstavnika organizacija civilnoga društva koje djeluju u području zaštite potrošača.

Na narečenoj sjednici Vlade RH usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnoga društva radi povećanja broja članova/zamjenika članova za dva, i to iz reda predstavnika Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i predstavnika organizacija civilnoga društva koje djeluju u području zaštite potrošača.

Odluka je donesena imajući u vidu da su predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i do sada, prema potrebi, sudjelovali u radu Savjeta, očekuje se da će stalno članstvo doprinijeti boljoj povezanosti, promicanju i podršci razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj. Sve prisutnija potreba pružanja pomoći građanima u zaštiti njihovih potrošačkih prava dovela je do potrebe uvođenja novog područja djelovanja u Savjetu pod nazivom "zaštita potrošača". Član i zamjenik člana birat će se na prijedlog udruga i drugih organizacija civilnoga društva koje djeluju u području zaštite potrošača, sukladno postupku propisanom u Poslovniku Savjeta za razvoj civilnoga društva.

Izvješće o radu Savjeta za razvoj civilnoga društva u 2013. godini, koje možete preuzeti ovdje.

Odluka je dostupna ovdje.

Predsjednik Organizacije "ROZP"
Željko Tomašić. mag.ing.aedif.

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates