RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Predsjednik Josipović primio izaslanstvo saveza u udruga potrošača povodom Svjetskog dana prava potrošača

Povodom Svjetskog dana prava potrošača, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo saveza i udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj. Istaknuvši svoju parolu „Glas potrošača se mora čuti i poštovati“, predstavnici potrošačkih saveza i udruga upoznali su predsjednika Josipovića sa svojom misijom, a to je promoviranje osnovnih prava svih potrošača, zaštita tih prava te upozoravanje na zloupotrebe. Naglasili su kako je ovo prvi put da su primljeni od strane hrvatskog predsjednika.

„Učinkovit sustav zaštite potrošača u državama članicama EU, SAD-a i Kanade nezaobilazan je dio demokratskog života tih država koje i na taj način iskazuju zaštitu temeljnih prava i dostojanstva pojedinca“, naglasio je u ime izaslanstva Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača.

Hrvatska je, u procesu pridruživanja EU, uskladila svoje zakonodavstvo i organizaciju sustava zaštite potrošača s EU standardima, ali kao i u mnogim drugim područjima zaštita potrošača se ponekad teško ostvaruje u praksi pa je stoga potrebno i dalje educirati građane o njihovim pravima te razvijati učinkovite sustave zaštite potrošača, istaknuli su predstavnici potrošačkih udruga.

Čestitajući svim potrošačkim savezima i udrugama na njihovom radu, predsjednik Josipović izjavio je kako se radi o vrlo važnom području zaštite prava jer su često prava pojedinca ugrožena od puno jačih skupina kojima se bez izgrađenih pravila i sustava ne mogu suprotstaviti. Ulazak u EU u kojem je zaštita potrošača puno jače razvijena, pomoći će i hrvatskim građanima u obrani njihovih potrošačkih prava, naglasio je hrvatski predsjednik na kraju susreta.

Ured predsjednika

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates