RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Svjetski Dan prava potrošača 2018

Svjetski Dan prava potrošača (SDPP) je prilika za promicanje temeljnih prava svih potrošača, sa zahtjevom da se ta prava poštuju i štite, te je ujedno i prilika kako bi se iskazali prosvjedi protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravda koje krše i ne poštuju prava potrošača.

Stoga je 15. ožujka kao Svjetski Dan prava potrošača, godišnja prigoda za proslavu, zagovaranje i ujedno globalnu solidarnosti unutar međunarodnog potrošačkog pokreta. Ujedinjeni narodi prepoznali su Svjetski Dan prava potrošača kao službeni Međunarodni dan UN-a.

SDPP je inspiriran govorom predsjednika Johna F. Kennedyja, koji je dao na američkom kongresu, 15. ožujka 1962., na kojem se po prvi puta javno govorilo o pravima potrošača. On je bio prvi svjetski lider koji je čuo glas potrošača, te se taj dan svake godine obilježava kao prigoda za podizanje globalne svijesti o pravima potrošača. Prvi SDPP obilježen je 15. ožujka 1983. godine i od tada je postao važan događaj za mobiliziranje djelovanja potrošača i kreiranje politike zaštite potrošača po mjeri potrošača.

Consumers International objavio je da će tema Svjetskog dana prava potrošača 2018. biti „Učinimo digitalna tržišta pravednijima”. Nadovezujući se na uspjeh kampanje #BetterDigitalWorld iz 2017., ova će kampanja služiti promicanju pristupačnijih, sigurnijih i pravednijih digitalnih tržišta diljem svijeta.

O temi

E-trgovina, odnosno kupnja proizvoda i usluga na internetu, promijenila je oblik naše potrošnje. Potrošači koji imaju uređaje s internetskom vezom i mogućnošću plaćanja mogu kupiti sve od glazbe do hrane, rezervirati prijevoz i smještaj ili kupiti karte za različita događanja. Taj novi način trgovanja otvorio je širok raspon odabira za potrošače i povećao dostupnost proizvoda i usluga u dosad neviđenom razmjeru.

Međutim, osim prednosti koje e-trgovina pruža, pojavljuju se i ključna pitanja za potrošače poput pristupa pravednim i sigurnim tržištima, sigurnosti postojanja nadoknade u problematičnim slučajevima i izloženosti prijevarama. Zbog toga potrošački pokret mora raditi na tome da osigura pravedna digitalna tržišta za sve.

Što možete učiniti?

Svjetski dan prava potrošača naša je prilika da ostvarimo stvaran utjecaj na potrošače i podsjetimo svijet na važnost poštovanja i provedbe prava potrošača.

Provodit ćemo niz aktivnosti na društvenim mrežama u kojima taj dan možete sudjelovati. U našem pozivu na ostvarenje pravednijih digitalnih tržišta možete sudjelovati upotrebom oznake #SDPP2018. Pratite nas na Twitteru i Facebooku kako biste pročitali novosti i najave o Svjetskom danu prava potrošača.

ROZP (Ž.T.)

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates