RAZVOJNA ORGANIZACIJA ZAŠTITE POTROŠAČA - jedini savez udruga za zaštitu potrošača u Republici Hrvatskoj

Svjetski Dan prava potrošača 2022

Svake godine, 15. ožujka, potrošački pokret obilježava  Svjetski dan prava potrošača ,  podižući globalnu svijest  o  pravima potrošača, zaštiti potrošača i jačanju potrošačkog pokreta.  Krovna svjetska organizacija zaštite potrošača /Consumers International/  koordinira ovaj dan globalne suradnje  s  200 članova zagovaranja prava potrošača u više od 100 zemalja. U 2021. godini su dosegli ukupnu globalnu publiku od  preko  31 milijun  potrošača . 

Consumers International je definirao tema Svjetskog dana prava potrošača 2022.  „PRAVEDNE DIGITALNE FINACIJSKE USLUGE“ (Fair digital finance)  

Globalni pokret za zagovaranje potrošača pozivat će na pravedno digitalno financiranje za potrošače posvuda.  Pokret  će generirati  nove  spoznaje usredotočene na  potrošače i kampanje za digitalno financiranje koje je uključivo, sigurno, zaštićeno podacima i privatno , te održivo.

Na tržištu koje se brzo mijenja, Svjetski dan prava potrošača potaknut će prvi globalni razgovor, čime će dobiti argumente za rješenja koja prava potrošača stavljaju u srž značajnih i dugotrajnih promjena.  

Razvojna organizacija zaštite potrošača kao jedini aktivni savez udruga potrošača u Hrvatskoj se već tradicionalno priključuje aktivnostima Consumers International-a, provodeći tematske aktivnosti u Hrvatskoj, kojima se priključuje sve više udruga za zaštitu potrošača u Hrvatskoj.  Tako i ove godine slijedni niz akcija savjetovanja i lobiranja kako bi u Hrvatskoj digitalno financiranje bilo sigurno, zaštićeno podacima i privatno, te održivo.

U Dvorani društvenog doma u Selnici danas, 15. ožujka 2022, organizirana je svečana konferencija za medije u povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite prava potrošača.

Organizator konferencije bila je Razvojna organizacija zaštite potrošača u suradnji s Društvom potrošača Međimurja.

Bila je to prilika da se javnost podsjeti na potrošače i koja su njihova prava. Moderatorica konferencije bila je Nikolina Srša iz Gornjeg Mihaljevca, a o Razvojnoj organizaciji (Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača) govorila je njezina direktorica Gordana Lukić iz Selnice.

– Nakon nekoliko godina odlučili smo se na zajedničko obilježavanje Dana zaštite potrošača s Društvom potrošača Međimurja iz razloga što smo prošle godine napravili promjene koje su nas još više povezale. Bila je izborna godina za nas i sa željom da se ponovno pokrenemo i oživimo napravili smo izmjene u organizaciji, istaknula je nova direktorica Gordana Lukić.

Razvojna organizacija pomaže savjetima i naputcima potrošačke udruge u svim administrativnim poslovima, te vođenju financijskog i materijalnog knjigovodstva.

O aktivnostima Društva potrošača izvijestio pak je njezin Željko Tomašić, voditelj Međimurskog info centra potrošača. Potrebno je napomenuti da je ova udruga svoje sjedište iz Vukanovca preselila u Općinu Selnicu krajem prošle godine. 

ICP je u izvještajnom razdoblju dao 2554 savjeta potrošaćima za zaštitu potrošačkih prava i to 641 preko INFO telefona i 1913 elektroničkom poštom i preko društvenih mreža (Facebook,Twitter, LinkedIn, Youtube).

Gošća na konferenciji bila je i Mirela Skočić, voditeljica Službe za provedbu politike zaštite prava potrošača Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Darko Radonović, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam.

Obraćanje Gordana Lukić (pdf)

Obraćanje Željko Tomašić (pdf)

Prezentacija 

 

  

Sanja Heric (Međimurske novine)

 

Gordana Lukić
direktorica ROZP

 

Related Articles

Donatori

Free Joomla! templates by Engine Templates